Thursday, November 29, 2012

Holy War...The Punishment Due: lagu Megadeth pertama yg didengar


Secara jujurnya inilah lagu pertama yang aku dengar daripada Megadeth, salah satu band kegemaran aku. Walaupun semasa tingkatan empat dulu (1995) pernah seorang rakan sekelas tunjuk dan perdengarkan album Rust In Peace, aku tak begitu terpesona dengan muzik Megadeth apatah lagi dengan gaya nyanyian Dave Mustaine yang aku rasakan tak begitu metal waktu itu.

Reputasi Megadeth memang ramai yang tahu dan tak perlu dipertikaikan. Dave Mustaine juga menjadi ikon terbaik untuk rujukan gitaris (termasuk aku) kerana kreativiti dan kelainan riff, gaya & teknik permainan gitar serta 'kedegilan yang penuh kental' memperjuangkan keadilan sosial melalui muziknya!

Holly Wars (The Punishment Due) adalah sebuah lagu berbentuk sindiran politik yang mengkhusus kepada isu di Palestin. Walaupun Mustaine ini berdarah Yahudi tetapi beliau tidak menyokong tindakan kekejaman Israel-Zionis di Tebing Barat. 

Lagu ini merupakan antara lagu dari album Rust In Peace yang diterbitkan pada tahun 1990 di bawah label Capital Records. Ia adalah track pertama dalam album tersebut. Aku pun agak lewat membeli album ini, iaitu sembilan tahun selepas tamat sekolah menengah! Mungkin kerana 'mengeji' suara nyanyian Mustaine, kebencian itu menjadi sesuatu yang disukai pulak akhirnya.

Kerana lagu ini jugaklah aku terus 'jatuh cinta' dengan muzik Megadeth. Aku terus mendengar album-album selepas Rust In Peace. Album-album Megadeth sebelum itu dengar kemudian sebab aku rasakan muzik Megadeth sebelum Rust In Peace semacam lembab.

Sukar

Walaupun ada tablature yang dimuat-turun daripada internet, aku tetap kantoi nak menghafal rif-rif Holy War sampailah sekarang ni. Drumline lagu ini masih mampu diikut cuma perlu ingat tempo dan timing bahagian-bahagian tertentu lagu. Kalau semasa jamming, belum pernah lagu ni aku dapat main penuh. Antara sebabnya riff-riff lagu ni payah nak diingat.

Satu lagi keistimewaan lagu ni adalah bridge pada minit 2:15, skala gipsy minor yang kalau sekali dengar macam skala arabic minor. Skala ini sekejap tapi yang jenis jari keras macam aku memang sesuatu yang payahlah nak jadi serupa macam lagu....hahahahhahaha.

Lagu ini memang catchy dan tak jemu untuk dilayan termasuk 'memang bergaya' kalau dapat dipersembahkan! Kebanyakan persembahan Megadeth, Holy Wars menjadi antara lagu wajib konsert. 

Rentak drum Holy Wars juga pelbagai. Intro drum dimulakan dengan rolling mengikut scramming gitar, sesuatu yang susah juga kalau tak berlatih dengan betul untuk dapatkan stroke yang tepat! Kemudian masuk bahagian kedua, rentak drum agak funky dan diyakini kebanyakan drummer mampu ikut. Agak teknikal juga kerana ia diselang seli dengan part-part berhenti. 

Bahagian pertengahan lagu (minit 3:41-3:47) sangat mencabar, kalau drummer kurang peka dengan part berhenti-henti boleh menyebabkan timing lagu kelam-kabut. Bahagian akhir lagu mengulangi bahagian permulaan lagu cuma rentak drum lebih laju dan rentak double drum bass berubah-ubah dan bukan double pedal berterusan ala power metal.

Pandangan aku, lagu ini memang bersemangat dan penuh bertenaga serta membayangkan emosi & jalan cerita berdasarkan liriknya. Lagu ini wajib untuk senarai jamming dan persembahan!No comments: