Wednesday, December 10, 2014

Bagan Metal Headbangers 2014: mencetus kerancakan scene muzik di Pulau Pinang!

BAGAN METAL HEADBANGERS
6 Disember 2014
Inspirasi Maya Studio,
Butterworth, Pulau Pinang.


Ini merupakan gig metal yang pertama kali dilangsungkan di Bandar Bagan (Butterworth) pada tahun 2014. Ada juga gig yang diadakan di Seberang Jaya yang berhampiran dengan Bandar Bagan.

Farasu pernah berkunjung ke negeri ini pada tahun 2010 lalu iaitu gig anjuran Encik Shah Vokill (yang kini hilang entah ke mana) yang berlangsung di Soundmaker Studio, Bandar Tanjong (Gerogetown).

Gig anjuran bersama Studio Inspirasi Maya dan Metal Headbangers ini bermula mengikut masa yang dijadualkan iaitu pada jam 4:30 petang. Pandorath telah memulakan acara pecah pentas. Kemudian setengah jam kemudian disusuli oleh B.W.O dan seterusnya Cakerawala. Aku tidak dapat mengulas persembahan mereka kerana tidak berada di kawasan kejadian ketika itu!

MERENGGAH
Aku tiba di lokasi kejadian pada jam 6:55 petang. Ketika itu band Merenggah sedang bersiap-sedia di pentas. Acara dihentikan seketika bagi menghormati azan Maghrib. Tepat jam 7:20 malam, Merenggah memulakan persembahan! 

Keramahan duo-vokalis Merenggah yang pekat likat dengan loghat utara menjadi suasana agak ceria. Tambahan pula kesemua anggota band ini beraksi dengan ligat walaupun masing-masing sudah menjadi remaja tua! 

Persembahan mereka bertenaga dan mendapat sambutan penonton yang menghayunkan kepala masing-masing. 



TRAGICA
Selesai Merenggah membanting keringat di pentas, tampil pula satu lagi band melodic death metal dari Bukit Mertajam, iaitu Tragica. Sebuah band yang menampilkan irama death metal persis Dark Tranquility dan Dissection. Tragica memulakan rentak persembahan sekitar jam 8:15 malam. 

Agak menarik kerana para penonton tetap berada di lokasi kejadian untuk melayan 'keganasan' irama Tragica.

Vokalisnya begitu bersemangat melontarkan laungan suara tanpa segan silu. Cuma gitaris-gitaris Tragica bermain dengan sopan pada malam itu. Aku mengharapkan pada persembahan mereka pada masa-masa seterusnya akan lebih agresif dan tidak segan silu 'merobek' suasana pentas!


Farasu bermandi peluh!
Kini tiba giliran kami untuk meneruskan acara merobek pentas. Sekitar jam 9:00 malam Farasu memulakan alunan muziknya. 

Lagu baru menjadi pembukaan persembahan iaitu 'The Truly'. Selesai sahaja lagu ini dimainkan, sebuah lagi lagu baru 'Marhaen's Blood' diperdendangkan dengan penuh bertenaga. Sekilas aku memandang ke arah depan, kesemua anggota Farasu dengan penuh keterujaan menghayunkan kepala masing-masing sambil membuat persembahan.

Waalaupun gig ini berskala kecil dengan keluasan lokasi kejadian berkapisiti padat maksima 150 orang, kami tetap memberi persembahan bertenaga sebagaimana persembahan di pentas-pentas besar!

Lead gitaris Farasu, Mamu Ordil Sven antara yang ligat kerana Bandar Bagan adalah tanah tumpah beliau dan sudah pastinya suatu kepuasan bermain di tempat asal.

Persembahan seterusnya bersambungan dengan lagu dari album 'Menongkah Arus' iaitu Tangisan Malam dan Keris Songsang.


Lagu tribute kepada Ronnie James Dio menjadi pilihan kami bagi mengakhiri acara merobek pentas malam itu. Para penonton memberi respon baik dengan turut sama mengalunkan melodi intro nyanyian lagu 'Heaven & Hell'. Kami mempersembahkan lagu tersebut dalam versi sendiri. Seterusnya sebuah lagi lagu cover Dio iaitu 'Holy Diver' menjadi penutup mutlak persembahan Farasu.


DAMAQ
Tamat persembahan Farasu, band melodic black metal dari Kulim iaitu Damaq mengambil pentas.

Damaq yang juga baru mengeluarkan material terbaru, album bertajuk 'Nafs'.

Aku secara jujur tidak pernah mendengar material terdahulu Damaq, namun dari segi persembahan muziknya bagus.

Namun dari segi persembahan pentas, mereka terlalu bersahaja dan agak sopan walaupun muzik mereka alunkan agresif dan laju.

Mereka harus menampilkan persembahan pentas yang agresif seiring muzik pada persembahan-persembahan akan datang.


Penutup acara merobek pentas diakhiri oleh sebuah band baru dengan nama yang unik, Lari Malam berasal dari Pendang, Kedah. Band ini mempunyai potensi masa depan yang baik jika mereka kekal berkarya secara kreatif.

Aku melihat dari segi kawalan 'sound' dan permainan agak baik cuma mereka perlu mempertingkatkan persembahan pentas.

Vokalis band ini yang paling agresif dan aktif memperagakan emosi nyanyian tanpa segan silu. Gaya beliau menjadi tumpuan dan menyelamatkan Lari Malam yang sopan merobek pentas.

Nampaknya kebanyakan band di utara ini masih dicengkam rasa malu atau bergaya sopan di pentas. Namun untuk Lari Malam boleh dikecualikan kerana mereka masih muda dan mempunyai peluang serta ruang untuk mempelajarinya.

Secara keseluruhan, acara merobek pentas Bagan Metal Headbangers berjalan lancar. Menurut krew Studio Inspirasi Maya ini adalah penganjuran gig metal pertama di tempat mereka. Pihak studio sebelum ini terlibat dengan dengan pertunjukan dan persembahan pentas terbuka. Kehadiran crowd juga memberangsangkan. Lokasi kejadian ini berpotensi besar menjadi pentas gig metal yang penting di kawasan Seberang Perai khususnya dan utara Semenanjung Malaysia secara am.



Sunday, November 2, 2014

Dansa Lagu-Lagu P.Ramlee di Keramat Durjana!

Satu lagi pengalaman baru buat Farasu diberi ruang dan peluang membuat persembahan dalam gig 'new-blood' selepas Gegey Fest 2014 beberapa bulan lalu.

Keramat Durjana Festival 2014 merupakan antara acara muzik generasi yang melayani konsep muzik 'tumbok tanah' yang sememangnya berbeza dengan acara muzik metal tepu!

Tema kali ini adalah setiap band wajib mempersembahkan lagu-lagu P.Ramlee. 

Kami sangat teruja untuk menampilkan persembahan di pentas Keramat Durjana. 

Acara muzik ini berlangsung pada 1 November 2014-Sabtu lepas di Alt, Fahrenheit 88, Jalan Bukit Bintang , Kuala Lumpur.

Gig ini bermula lewat sejam lebih daripada yang dijadualkan. Pasukan penganjur pun kelihatan sekitar jam 2:30 petang dan membuat persiapan dalam tempoh sejam untuk melangsungkan acara.

Anggaran dalam jam 4:30 petang acara telah dipecah-pentas oleh Art Of Tears, pembukaan muzik newwave American Metal (ni ikut telinga dan kefahaman aku lah). Band ini terdiri daripada anak muda remaja awal 20an yang hanya mempersembahkan tiga lagu sahaja.

Sekitar jam 5 petang tiba giliran Farasu mengambil alih pentas persembahan. Aku rasa ada sedikit gementar walhal untuk tiga minggu berturut-turut Farasu telah terlibat dengan acara pentas sebegini. 

Kehadiran crowd agak memberangsangkan walaupun pada permulaan seperti tiada penonton di lapangan. Kebiasaan pada setiap pembukaan persembahan awal, crowd masih tersipu-sipu atau hendak simpan tenaga untuk maju ke depan pentas bagi sesi headbanging dan tumbok lantai!

Aku lihat untuk Keramat Durjana ini crowd kebanyakannya adalah pengikut-pengikut muzik bawah tanah tempatan. Tiada seorang pun kelibat pengikut-pengikut IMKL yang sentiasa wajib hadir dalam acara muzik sebegini. Acara tahunan ini sudah ada pengikut-pengikutnya tersendiri.

Persembahan Farasu
Kami memulakan acara memecah pentas dengan lagu cover P.Ramlee iaitu 'Bunyi Gitar'. Ini kali pertama Farasu membawa lagu 60an dalam persembahan. Oleh itu, sesiapa yang gagal hadir pada hari tersebut amatlah rugi kerana kami mempersembahkan Bunyi Gitar dalam versi Farasu dan tidak akan diulang-main dalam lain-lain acara muzik! 

Rasa gementar aku lenyap dengan melihat sambutan crowd pada persembahan lagu pembukaan ini. Berdansa sambil headbanging!

Seterusnya selepas tamatnya sesi berdansa dan sesi merapu singkat daripada vokalis kami, Farasu mempersembahkan sebuah lagu baru iaitu 'The Truly'. Sesi memecah pentas kemudiannya bersambung dengan sebuah lagi lagu baru iaitu 'Marhaen's Blood'.

Sementara Shah Zaini menyambung sesi cerabih singkat sambil diiringan petikan melodi lagu 'Di mana kan ku cari ganti' oleh Nahaq, kami yang lain mengambil kesempatan menghela nafas merehatkan sejenak kepenatan memecah pentas!

Sebuah lagi lagu cover P.Ramlee diperdendangkan iaitu 'Hoi Ho Ya Hoi (Penyamun)' dalam versi Farasu. Maka sekali patah perkataan ini diulang; Oleh itu, sesiapa yang gagal hadir pada hari tersebut amatlah rugi kerana kami mempersembahkan lagu ini dalam versi Farasu dan tidak akan diulang-main dalam lain-lain acara muzik!

Kami meneruskan lagi acara dengan sebuah lagu daripada album 'Menongkah Arus' iaitu Keris Songsang. Crowd telah semakin berani mara ke hadapan pentas untuk bersama merasai henjutan muzik Farasu.

Persembahan diakhiri dengan satu lagi lagu cover iaitu 'Holy Diver'. Ntah nak ulas apa?

Secara keseluruhan bagi persembahan ini, kami berpuas hati kerana sekali lagi Farasu dapat memperdengarkan muziknya dan mempamerkan persembahan bertenaga kepada crowd generasi baru yang bukan metal tepu! Inilah kami, Farasu sebuah band metal membawa acuan eastern melodic death metal dan ingin bersama dengan semua generasi muzik tanpa mengira kelompok tumbok lantai, henjut-henjut, pogo dan sebagainya kerana mahu muzik Farasu dihayati dan memperkembangkan pengaruhnya!

Terima kasih kepada pihak penganjur yang menjemput kami bagi acara kali ini. Ia sesuatu yang amat dihargai. Cuma sedikit cadangan kepada pemilik venue, tolong beli Tom 2, hi-hat stand dan stand snare yang baru. Jujur cakap, stand snare yang dah rosak itu sebenarnya menyukarkan aku nak menhentak snare. Venue ini berada di lokasi strategik, maka sewajarnya kelangsungan operasinya itu harus tampil dengan keperluan yang terjaga baik dan sempurna. Sekian!

Monday, October 27, 2014

KL Headbanger 2014: kemeriahan terserlah!

Photo: Headbang with us today at Insider Space...!!! Our slot at 5.15 pm. Be there...!!! Stay Metal...!!! \m/ 


Gig: KL Headbangers 2014
Tarikh: 26 Oktober 2014-Ahad
Masa: 3.00pm hingga 11.00pm
Lokasi: Insider Space, Kompleks Maluri, Cheras, KL
Penganjur: Bloome Boutique & Entertainment
Insider Space menjadi lokasi baru penganjuran gig dan pertunjukan pentas penggiat muzik bawah tanah sekitar Lembah Kelang. Sejujurnya pemilik premis ini cukup serius dalam menjalankan urusan penganjuran dengan menawarkan sebuah tempat untuk penggiat seni muzik bebas membuat persembahan. Malah jika dilihat dari perspektif urustadbir, Insider Space kelihatan molek, bersih, kemas dan teratur yang memperlihatkan lokasi ini akan kekal bertahan lama sekurang-kurangnya dalam tempoh lima tahun.

Ini merupakan kali kedua aku membuat persembahan di Insider Space dengan kali pertama ketika membuat persembahan untuk Charity Gig For Syria & Palestine bulan September 2014 lepas. 

Variasi
Kemeriahan gig ini diwarnai dengan kepelbagaian crowd dari kelompok Metal dan Punk. Sesuatu yang menarik kerana gabungan kelompok pendengar/peminat muzik bawah tanah ini telah lama tidak berlaku. Suasana sebegini begitu rancak ketika era 90an dan awal dekad 2000.

Secara rambang gig ini berlangsung dengan jaya dan lancar tanpa sebarang kesulitan dan gangguan. Jangkaan crowd yang hadir lebih daripada 200 orang telah membanjiri lokasi. Walaupun gig bermula lewat daripada jadual sebenar namun crowd kian bertambah menjelang petang hingga ke malam.

Pembukaan persembahan telah dimulakan oleh sebuah band thrash-metal dari KL iaitu Morggrom (gambar kiri). Penampilan three piece Morggrom tidak mengecewakan dan begitu rancak umpama pelari pecut yang tak berhenti-henti. 

Aku tak mengingati senarai lagu yang dipersembahkan namun antara yang kedengaran dipersembahkan adalah cover song dari Sepultura dan Slayer (Raining Blood) yang dibawa dalam berlainan tetapi menarik.

Persembahan pentas kemudian diambil alih sebuah lagi band dari KL iaitu Nightshrader yang membawa konsep melodic death metal. Aku hanya ingat sebuah lagu yang dibawa iaitu cover song dari Amon Amarth iaitu 'Pursuits of Viking'.

Band selepas itu aku tak sempat nak mendengar kerana berada di luar venue. Hanya ketika Goda Durjana masuk memulakan persembahan aku sempat melihat aksi-aksi 'jahat' mereka di pentas. Sambutan crowd agak luarbiasa pada band ini. Sejujurnya aku memang tak dapat nak ulas tajuk-tajuk lagu yang diperdendangkan. Namun aksi vokalis mereka bisa 'merasuk' crowd moshing tanpa henti.

Farasu membelasah pentas!

Kami memulakan persembahan sekitar jam 6:35 petang. Hujan telah turun dengan lebatnya di sekitar lokasi namun kehadiran crowd masih memberangsangkan. 

Lagu pembukaan merupakan lagu terbaru iaitu 'The Truly' yang kemudiannya disusuli dengan lagu 'Tangisan Malam'. Umpama sebuah 'rally' perlumbaan basikal, halaman moshing disambung oleh crowd-crowd metal headbanger!

Kami meneruskan persembahan sebuah lagi lagu baru iaitu 'Marhaen's Blood'. Aku terasa agak pancit kerana baru pulih daripada demam hari sebelum itu. Namun masih berdaya meneruskan 'hentakan' beat untuk lagu seterusnya iaitu 'Keris Songsang'.

Persembahan Farasu diakhiri dengan sebuah cover song dari Dio iaitu 'Holy Diver'. Sebagaimana yang dijangka crowd turut nyanyi bersama sepanjang persembahan lagu ini.

Persembahan Farasu tamat tepat jam 7:05 malam. Terima kasih buat crowd IMKL dan headbanger-headbanger tempatan yang kekal melayani persembahan Farasu dari awal hingga akhir.

Selepas rehat bagi menghormati waktu Maghrib, persembahan seterusnya telah dimulakan oleh beberapa band punk. Aku terpaksa merehatkan diri setelah berhempas pulas dengan badan dibasahi peluh.

Kemeriahan gig ini yang menampilkan kepelbagaian crowd membuktikan para pengikut muzik Metal dan Punk tidak bermasalah untuk berada bersama dalam satu gelanggang muzik.










Wednesday, July 9, 2014

Farasu Ke Arah Penghasilan Material Baru 2014


Mungkin ini bukan suatu propaganda atau makluman khabar angin tetapi ia adalah perkhabaran sahih bahawa Farasu akan tampil dengan material terbaru untuk tahun ini. Farasu sebelum ini telah tampil dengan album studio pertamanya iaitu 'Menongkah Arus' pada tahun 2010 lalu.

Beberapa bulan lalu Farasu pernah mengetengahkan rakaman terkini tiga buah lagu sebagai pengenalan iaitu 'Against Tyranny', 'Tangisan Malam' dan 'Keris Songsang' yang memperkenalkan vokalis Shah Zaini Ov Farasu (sebelum ini Arm Hinazzia). 

Proses rakaman telah bermula pada penghujung bulan Mei 2014 dengan sesi rakaman 'drum-track' dan gitar bass yang dijalankan di Green House Studio, Ampang. Kami berada dalam suasana studio  rakaman profesional buat pertama kalinya sejak penubuhan band ini. Walaupun ia belum melalui proses mixing dan mastering, namun mutu bunyi yang terhasil daripada studio ini sangat puas hati. Ia suatu anjakan buat Farasu bagi menghasilkan material yang terbaik!

Proses seterusnya iaitu rakaman 'guitar track' telah dibuat di Kerbau Studio, Bangsar, Kuala Lumpur. Setakat ini (ketika artikel ini ditulis) rakaman untuk bahagian gitar telah melalui tiga sesi. Sesi pertama bermula dengan rakaman track gitar Nahaq. Sesi kedua pula melibatkan track melodic dan 'make-up' guitar-line daripada Yohand. Sesi ketiga kelihatan mudah namun agak teknikal iaitu memasukkan 'melodic nuansa timur' bagi menaikkan aura lagu dalam 'mood' yang kami kira itulah imej muzik Farasu!

Lima lagu dengan empat lagu sendiri dan satu lagu cover akan dimuatkan dalam material terbaru Farasu ini. Kepastian yang boleh dinyatakan di sini adalah Farasu akan tampil dengan sebuah material yang lebih baik dari segi sound, susunan dan tahap kekentalan metal yang bersulam nuansa ketimuran. Konsep 'eastern metal' tetap diserlahkan sebagai kelainan dan kekuatan muzik Farasu. Nantikan kemunculannya!

Monday, June 23, 2014

Inguinal Hernia: melalui detik dan pengalaman yang menggusarkan!

Mungkin ramai di antara kita semua tidak mengetahui pengertian penyakit 'Inguinal Hernia' kerana ia bukanlah suatu penyakit yang terjadi pada kebanyakan orang sebagaimana selsema atau demam panas.

Hal ini terjadi pada anak lelaki aku yang telah dikesan mengalami penyakit ini pada usia dua bulan. Aku agak terkejut apabila pakar pedriatik memaklumkan bahawa anak lelaki aku mengalami penyakit 'angin pasang'. Petanda-petanda penyakit ini adalah berlaku bengkak di bahagian kiri atau kanan pangkal ari-ari dan kantung kemaluan menjadi bengkak membesar.

Aku tak dapat nak jelaskan secara bertulis di sini tentang penyakit Inguinal Hernia tetapi jika bertemu secara berdepan, aku boleh menjelaskan secara lisan keadaan penyakit ini. Ia sangat-sangat berbeza dengan takrifan penyakit 'angin pasang' yang biasa dihadapi oleh lelaki secara teknikal saintifik.

Setelah mengetahuinya, aku dan isteri diberitahu oleh pakar pedriatik bahawa anak kami perlu dibedah. Sebenarnya aku masih samar-samar ketika itu kerana tidak begitu faham dan jelas tentang penyakit ini. Aku hanya faham 'angin pasang' dan berfikir bahawa ia boleh diatasi dengan kaedah tradisional tanpa perlu bedah.

Maka aku pun meneruskan dengan kaedah-kaedah tradisional kerana ada pandangan daripada ahli keluarga dan beberapa sahabat agar elak daripada melakukan pembedahan yang diberikan dengan pelbagai alasan. Aku peringkat awal akur dan turuti. Dalam waktu yang sama, isteri aku telah berusaha mendapatkan bahan bacaan dan keterangan penyakit ini dari internet dan rakan sekerja.

Antara bulan April hingga Mei 2014, keadaan anak aku tidak menampakkan tanda-tanda penyakit tersebut akan surut secara besar-besaran. Hanya sekali-sekali sahaja keadaan menjadi reda dan kesakitan itu seperti hilang.

Namun pada 15 Mei 2014, kesakitan akibat bengkak pangkal ari-ari menyebabkan anak aku kerap menangis dan tidak mahu minum ditambah pula dengan cirit birit yang agak kerap. Awal pagi hari tersebut, muka anak aku mulai cengkung dan tak berdaya untuk menangis. Aku dan isteri bergegas ke klinik swasta di kawasan kediaman kami. Doktor yang bertugas di klinik tersebut mengesahkan anak aku mengalami 'Dehidrated'. Satu surat untuk dirujuk kecemasan telah dikeluarkan oleh klinik. Kami bergegas terus ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Anak aku dimasukkan ke wad kecemasan sebelum dipindahkan ke wad pedriatik tingkat 6 Menara Timur, PPUM. Selama tiga hari berada dalam wad, pihak hospital membuat pemantauan kesihatan dan perkembangan anak aku. Akibat 'de-hidrated' menyebabkan anak aku dimasukkan air dalam badan. Aku masih berkira-kira untuk melakukan pembedahan. Ketika itu fikiran aku agak serabut dengan keadaan tersebut. Kemudian pada 19 Mei 2014, anak aku dibenarkan keluar memandangkan keadaan pulih cuma pakar pedriatik PPUM masih menyarankan bahawa aku perlu membenarkan pembedahan ke atas anak aku.

Kelegaan aku hanya sementara, rupa-rupanya selepas seminggu keluar daripada PPUM, sekali lagi kesakitan dialami oleh anak aku. Bengkak sebelah kiri ari-ari tidak mahu surut. Perutnya membengkak dan tidak boleh terkencing dan buang air besar seperti biasa. Kemudian anak aku mulai muntah. Keadaan itu mencemaskan dan isteri aku tanpa berfikir lama menggesa supaya anak kami dihantar semual ke PPUM.

Petang 26 Mei 2014 kira-kira jam 6:30 petang kami terus ke Kecemasan Pedriatik PPUM. Sejam kemudian anak kami terus dibawa ke wad pedriatik tingkat 6 Menara Timur sekali lagi.

Aku masih bersikap 50-50 samada ingin meneruskan pembedahan atau tidak. Kemudian pegawai perubatan di wad berkenaan memberitahu jenis penyakit yang dihadapi anak aku iaitu Inguinal Hernia tahap satu. Beliau meminta aku sendiri membuat carian tentang penyakit ini dan cuba memahami sebab serta tujuan pembedahan. Aku mulai faham dan jelas keadaan serta hakiki penyakit ini. Ya...memang benar, hanya pembedahan yang perlu dilakukan.

Setelah dipujuk dan diterangkan oleh isteri akan risiko dan tanggungjawab ke atas masa depan anak kami, akhirnya aku bersetuju agar pembedahan diteruskan. Setelah memberi persetujuan, pasukan pedriatik yang terdiri daripada beberapa pegawai perubatan dan doktor pakar memberi penjelasan kaedah dan cara pembedahan yang bakal dilakukan ke atas anak aku.

Ibu aku dan ayah mertua menyarankan aku melakukan istiqarah untuk mendapatkan pedoman dari Allah SWT. Sehari sebelum pemdedahan, aku melakukan solat istaqarah bagi memohon pedoman dan panduan kepada keputusan untuk meneruskan pembedahan. Namun tiada sebarang tand ayang hadir dan aku istiqamah menerima dan meneruskan usaha pembedahan tanpa ragu-ragu!

Akhirnya pada 2 Jun 2014, pembedahan tersebut dijalankan pada jam 10:30 pagi di dewan bedah di Menara Timur. Lebih kurang sejam setengah kemudian, pembedahan telah selesai dijalankan dan doktor pakar memaklumkan bahawa keadaan anak aku baik dan tidak ada sebarang kerumitan besar semasa proses pembedahan.

Syukur atas kejayaan pembedahan dan kesejahteraan kesihatan anak aku selepas pembedahan tersebut. Aku sangat berterima kasih kepada Pegawai Perubatan Wad Pedriatik PPUM, Dr Hazwani yang sudi memberi kefahaman penyakit 'Inguinal Hernia'. Kepakaran Doktor Bedah, Dr. Sri Harikumar sangat dihargai dan semoga Allah swt membalas kebaikan yang dilakukan.

Lebih menguatkan semangat adalah isteri aku sendiri. Tanpa gesaan, sokongan dan kesabarannya tak mungkin aku boleh melalui kegusaran hati yang melanda sepanjang tempoh itu.

Buat anda di luar sana, jika anak lelaki anda mengalami 'Inguinal Hernia' jangan ragu-ragu kepada kaedah pembedahan kerana ia merupakan 'minor operation' bagi menutup 'kebocoran' bahagian otot perut tanpa menjejaskan fungsi kelamin. Bukan menafikan kaedah tradisional, cuma tidak semua keadaan 'angin pasang' boleh diubati dan diatasi dengan cara tradisional. Hal-hal teknikal tubuh badan di dalam perlu diselesaikan dengan pembedahan jika kedaan itu serius agar tidak menjadi masalah yang lebih besar.

*Alhamdulillah selepas seminggu pembedahan, kesihatan anak aku bertambah baik. Berat badan naik, selera makan juga bertambah dan tidak lagi mengalami masalah kembung perut.

Buat yang ingin bertanya lebih lanjut pengalaman berkaitan, boleh email terus kepada saya: fidaiyyin@gmail.com

Thursday, May 8, 2014

Gegey Fest 2014: Pengalaman dengan crowd baru!

GEGEY FEST 2014
3 MEI 2014/ SABTU
BLACKBOX PUBLIKA, SOLARIS DUTAMAS,KL.


Sebuah acara muzik tahunan yang menampilkan pelbagai genre muzik seperti hardcore, emo dan metalcore. Farasu langkah kanan apabila menjadi sebahagian daripada band-band yang diberi peluang untuk terlibat dalam acara muzik ini pada tahun 2014.

Sejujurnya, band-band metal tepu agak jarang menjadi senarai band bagi acara 'muzik tumbok lantai' begini. 

Namun ia sesuatu yang bagus buat Farasu dari segi pengalaman dan suasana berbeza crowd muzik. Gegey Fest tidak pernah gagal menghadirkan crowd dalam jumlah yang ramai dan memberangsangkan. Rata-rata crowd Gegey Fest benar-benar 'multi-racial', 'newblood' dan agak ramai awek yang menghadirkan diri! Suatu suasana yang sangat berbeza dalam kebanyakan gig atau acara muzik metal.

Menepati kehendak masa jadual persembahan yang telah ditetapkan oleh penganjur, kami tiba sekitar jam 1:45 petang di perkarangan Blackbox Publika. Ketika itu kedengaran pasukan sistem bunyi dan pentas sedang membuat persiapan serta ujian bunyi. 

Persembahan pembukaan dimulakan sekitar jam 2:45 petang agak lewat daripada jadual. Namun itu tidak merencat kelangsungan acara ini. Sebanyak 16 band terlibat dalam festival muzik ini. 

Azure For Jane
Farasu memulakan persembahan sekitar jam 4:45 petang dengan suasana di luar venue dibasahi dengan hujan yang turun dengan lebatnya. Sementara menanti giliran persembahan, aku sempat melihat persembahan satu band 'muzik tumbok lantai'-Azure For Jane. Sekali dengar berdasarkan pengetahuan aku, rentak muzik band tersebut ada sound emo-core macam In This Moment, August Burns Red & Suiciety Remains. Sangat agresif dan aktif persembahan mereka ini!

Tiba saat persembahan di atas pentas, pembukaan kami dimulakan dengan intro bunyi daripada trek muzik nobat. Pembukaan persembahan digegarkan dengan sebuah lagu baru, 'The Truly'. Mulanya agak khuatir andainya tidak ada crowd yang akan mara ke hadapan pentas. Maklumlah Farasu satu-satunya band death-metal yang membuat persembahan dalam Gegey Fest. Namun penangan awal lagu 'The Truly' telah merangsang sebahagian crowd menghayunkan kepala masing-masing melayan irama melodic death-metal Farasu!

Kemudian Farasu meneruskan gegaran persembahan dengan sebuah lagi lagu baru, 'The Marhaen's Blood'. Selepas itu disusuli dengan sebuah lagi lagu baru iaitu 'Against The Tyranny'. Crowd begitu setia melayani kedua-dua persembahan lagu ini. 

Penutup persembahan diakhiri dengan sebuah lagu 'cover' dari Dio iaitu 'Holy-Diver'. Crowd agak teruja dengan lagu ini dan turut menyanyikan secara beramai-ramai. Ini suasana yang sangat mengujakan dan membuatkan aura persembahan menjadi hangat!

Gegey Fest merupakan pentas terbaik bagi Farasu membuka perspektif dan tarikan muziknya kepada pendengar-pendengar baru. Ia suatu usaha untuk memecahkan kepompong muzik Farasu kepada kelompok ini tanpa terikat dengan suasana metal tepu yang kadangkala seperti Tembok Besar China sehingga terlalu 'setia' dalam kemendapan! Melangkah ke arah lebih jauh dalam melakukan revolusi muzik bagi mencipta evolusi karya!





Friday, May 2, 2014

Trip Sibu 2014: Pemilihan Keadilan 2014 & suasana Sibu!

Kali pertama aku menjejakkan kaki ke Sibu, Sarawak pada pertengahan tahun 2010 lalu. Ketika itu aku bersama seorang sahabat, Hasiib Harun telah ditugaskan oleh Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) iaitu sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan oleh Parti Keadilan Rakyat untuk mengendalikan urusan-urusan pemilihan parti. 

Aku dan Hasiib telah ditugaskan untuk mengendalikan urusan pencalonan cabang bagi Zon Sibu yang melibatkan Cabang Sibu, Lanang, Sarikei, Julau dan Selangau. 

Tugasan kerja
Kali ini pada tahun 2014 aku sekali lagi telah berpeluang ke Sibu dengan tugas yang sama namun berseorang mengendalikan urusan pencalonan bagi cabang di Zon Sibu melibatkan Cabang Sibu, Lanang, Selangau, Kapit, Julau, Sarikei, Saratok, Mukah dan Kanowit.

Berbeza dengan suasana Pemilihan 2010, kali ini telah berlaku jumlah pencalonan yang menggalakkan disamping berlaku pertandingan bagi beberapa cabang. Empat tahun lalu zon Sibu boleh dianggap sebagai kawasan 'suam' bagi Keadilan kerana cengkaman akar umbi tidak begitu menyerlah. Seingat aku hanya berlaku pertandingan peringkat cabang di Sibu dan Lanang. 

Suasana Sibu

Sekitar pemandangan di Jeti Sibu












Sibu pada waktu malam...Pemandangan dari atas kapal terbang


Sekitar pemandangan di pusat bandar Sibu











Kesempatan berada di Sibu kali ini aku gunakan sebaik mungkin merakam pemandangan di sekitar bandar ini. Kebetulan aku menginap di hotel dalam pusat bandar Sibu maka mudahlah untuk bersiar-siar melihat persekitaran bandar ini.

Aku melihat Bandar Sibu seperti New Orleans atau Ottawa yang mempunyai laluan kapal kargo melalui sungai. Sibu terletak di tebing Batang Rajang yang merupakan sungai terbesar dan terpanjang di Malaysia. Ini merupakan keistimewaan dan tarikan buat Sibu. Bandar ini juga merupakan tempat pembuatan kapal.

Ini catatan ringkas untuk trip Sibu...

Thursday, April 3, 2014

Menjejak Bumi Mukah: The Heartland of Melanau-Bahagian Kedua

Lokasi: Bandar Baru Mukah-Kg Telian
Tarikh: 29 Mac 2014 / Sabtu


Sesuatu yang tidak boleh dilepaskan dan wajib pada aku apabila datang ke sesebuah kawasan buat pertama kali adalah mengambil gambar-gambar kawasan sekitar. 

Hari kedua aku dan Farasu di bumi Mukah, kami telah dibawa oleh pihak penganjur melawat ke Kampung Telian Tengah dan Pantai Mukah. Kedua-dua lokasi ini aku anggap sebagai aset pelancongan di Mukah. 

Kami telah dibawa melawat ke Pusat Budaya & Kraftangan Kampung Telian Tengah. Ada rakan FB aku mencadangkan melawat 'kubur tergantung Melanau'.

Kunjungan ke pusat budaya ini telah mendedahkan sedikit sebanyak kebudayaan orang Melanau dari segi senibina rumah tradisional Melanau, pakaian tradisi, peralatan dan perkakasan hiasan serta peralatan muzik tradisi.

Rumah Tradisional Melanau
Ada banyak perkara baru yang dapat diperolehi di pusat budaya ini. Kebanyakan rumah tradisional Melanau dibina di atas kawasan paya bakau atau nipah di pesisir pantai atau kuala-kuala sungai. Senibina rumahnya agak luas dan memanjang secara pandang hadapan. Boleh dikatakan menyerupai rumah panjang Minagkabau (dari segi pelan pandang depan). Manakala jenis bumbung menyerupai bentuk rumah tradisional Kutai atau Terengganu.
Menurut tuan punya rumah yang dijadikan pusat budaya ini, ia telah dibina pada tahun 1919 ketika zaman pemerintahan Rajah Serawak ketiga, Charles Vyner Brooke (1917-1946).

Aku tertarik dengan binaan lantai dapur dalam rumah budaya ini yang dibuat daripada batang nibong.

Kalau dilihat pada keadaan asli batang nibong, ia dipenuhi dengan duri-duri hitam yang memenuhi keliling batang pohon ini. Nibong merupakan tumbuhan palma yang menyerupai pokok pinang hutan tetapi batang dipenuhi duri dan sangat mudah ditemui sekitar kawasan Mukah-Selangau-Oya-Bintulu.  Menariknya batang nibong yang menjadi susunan lantai dapur ini sangat sejuk dan selesa untuk tapak kaki memijak!

<---lantai batang="" daripada="" i="" nibong="">
Kebanyakan rumah di perkampungan Melanau dalam kawasan Telian ini dibina dengan kayu-kayu balak dan betul-betul terletak di atas kawasan paya. Cuma ketika kami datang waktu itu air laut tidak pasang dan masih boleh melihat aliran deras sunga-sungai yang melingkari seluruh kawasan tersebut!

Mungkin suasana asal Melaka 500-600 tahun dahulu adalah seperti di Kampung Telian ini yang mempunyai aliran sederhana dan kedalaman sungai yang boleh dimudiki oleh kapal-kapal (gambar kiri)
Kubur tergantung Melanau...adalah sesuatu yang sangat asing pada pengetahuan aku dan inilah kali pertama aku melihatnya secara dekat.

Gambar kanan tersebut bersebelahan pokok nangka merupakan kubur tergantung yang berstrukturkan kayu seperti bentuk keranda. Menurut kenalan-kenalan di situ, itu adalah kubur yang sebanar dan bukan hiasan! Mereka turut mengesahkan memang itu kubur kepunyaan sesorang di kampung itu.
Gambar sebelah adalah suasana laluan berjambatan yang terdapat di perkampungan tradisional Melanau. Ia adalah pandangan biasa bagi penduduk-penduduk di Mukah dan Oya khususnya yang berada di pesisir pantai.

Walaupun setiap rumah agak rapat antara satu sama lain tetapi ruang dalam rumah sangat luas.

Mungkin sesiapa yang berhajat untuk datang ke Mukah, Pusat Budaya ini wajib dikunjungi.

Gambar-gambar sekitar Bandar Baru Mukah