Thursday, May 8, 2014

Gegey Fest 2014: Pengalaman dengan crowd baru!

GEGEY FEST 2014
3 MEI 2014/ SABTU
BLACKBOX PUBLIKA, SOLARIS DUTAMAS,KL.


Sebuah acara muzik tahunan yang menampilkan pelbagai genre muzik seperti hardcore, emo dan metalcore. Farasu langkah kanan apabila menjadi sebahagian daripada band-band yang diberi peluang untuk terlibat dalam acara muzik ini pada tahun 2014.

Sejujurnya, band-band metal tepu agak jarang menjadi senarai band bagi acara 'muzik tumbok lantai' begini. 

Namun ia sesuatu yang bagus buat Farasu dari segi pengalaman dan suasana berbeza crowd muzik. Gegey Fest tidak pernah gagal menghadirkan crowd dalam jumlah yang ramai dan memberangsangkan. Rata-rata crowd Gegey Fest benar-benar 'multi-racial', 'newblood' dan agak ramai awek yang menghadirkan diri! Suatu suasana yang sangat berbeza dalam kebanyakan gig atau acara muzik metal.

Menepati kehendak masa jadual persembahan yang telah ditetapkan oleh penganjur, kami tiba sekitar jam 1:45 petang di perkarangan Blackbox Publika. Ketika itu kedengaran pasukan sistem bunyi dan pentas sedang membuat persiapan serta ujian bunyi. 

Persembahan pembukaan dimulakan sekitar jam 2:45 petang agak lewat daripada jadual. Namun itu tidak merencat kelangsungan acara ini. Sebanyak 16 band terlibat dalam festival muzik ini. 

Azure For Jane
Farasu memulakan persembahan sekitar jam 4:45 petang dengan suasana di luar venue dibasahi dengan hujan yang turun dengan lebatnya. Sementara menanti giliran persembahan, aku sempat melihat persembahan satu band 'muzik tumbok lantai'-Azure For Jane. Sekali dengar berdasarkan pengetahuan aku, rentak muzik band tersebut ada sound emo-core macam In This Moment, August Burns Red & Suiciety Remains. Sangat agresif dan aktif persembahan mereka ini!

Tiba saat persembahan di atas pentas, pembukaan kami dimulakan dengan intro bunyi daripada trek muzik nobat. Pembukaan persembahan digegarkan dengan sebuah lagu baru, 'The Truly'. Mulanya agak khuatir andainya tidak ada crowd yang akan mara ke hadapan pentas. Maklumlah Farasu satu-satunya band death-metal yang membuat persembahan dalam Gegey Fest. Namun penangan awal lagu 'The Truly' telah merangsang sebahagian crowd menghayunkan kepala masing-masing melayan irama melodic death-metal Farasu!

Kemudian Farasu meneruskan gegaran persembahan dengan sebuah lagi lagu baru, 'The Marhaen's Blood'. Selepas itu disusuli dengan sebuah lagi lagu baru iaitu 'Against The Tyranny'. Crowd begitu setia melayani kedua-dua persembahan lagu ini. 

Penutup persembahan diakhiri dengan sebuah lagu 'cover' dari Dio iaitu 'Holy-Diver'. Crowd agak teruja dengan lagu ini dan turut menyanyikan secara beramai-ramai. Ini suasana yang sangat mengujakan dan membuatkan aura persembahan menjadi hangat!

Gegey Fest merupakan pentas terbaik bagi Farasu membuka perspektif dan tarikan muziknya kepada pendengar-pendengar baru. Ia suatu usaha untuk memecahkan kepompong muzik Farasu kepada kelompok ini tanpa terikat dengan suasana metal tepu yang kadangkala seperti Tembok Besar China sehingga terlalu 'setia' dalam kemendapan! Melangkah ke arah lebih jauh dalam melakukan revolusi muzik bagi mencipta evolusi karya!

No comments: