Pokok Garuda |
Mungkin di kalangan masyarakat Melayu kebanyakannya tidak mengenali pohon herba ini apatah lagi golongan muda. Aku sendiri mengenali pohon herba ini ketika berumur 14 tahun yang secara kebetulan ayahanda aku aktif waktu itu mengamalkan perubatan tradisional.
Setakat yang aku ketahui, pohon ini ada disebut geroda, garuda atau groda.
Masyarakat Melayu zaman lampau menggunakan tumbuhan herba ini sebagai bahan perubatan penting. Malah ia digunakan dalam masakan.
Pokok garuda ini digunakan dalam campuran beberapa herba untuk penawar penyakit kencing manis, gaut, angin ahmar dan kegemukan. Menurut ayahanda aku, herba ini berperanan melemahkan gangguan dan penyakit yang dibawa oleh syaitan & jin kafir.
Bau garuda agak tajam dan buat yang pertama kali tercium akan cepat bertindakbalas kerana baunya seperti taik ayam. Namun pada aku yang biasa dengan pohon ini, bau geroda tidaklah sebusuk yang disangka.
Untuk rujukan secara saintifik, boleh rujuk pada link ini;
No comments:
Post a Comment