Wednesday, January 25, 2012

Azarakh, Bassist & persediaan album baru!

Malam semalam jam 9.00, aku bertemu dengan dua anggota band Azarakh-gitaris dan bassist. Aku kenal bassist-nya, Hazrin yang kebetulan juga tinggal di PJS. Ini sekadar pertemuan biasa sambil mengetahui perancangan band tersebut.

Azarakh adalah band black metal yang berasal daripada Rembau, Negeri Sembilan dan pernah menghasilkan demo pada tahun 2003 lalu. Aku sendiri pernah menawarkan band ini sebagai opening act untuk gig "Eastern Loudness", namun atas sebab-sebab tertentu mereka menolaknya.

Pertemuan singkat selama 30 minit itu, Hazrin mencerita rancangan Azarakh untuk memulakan rakaman lagu untuk material baru. Terang dia lagi, Azarakh akan tampil dengan konsep yang berlainan. Aku memberi semangat dan galakan buat Azarakh untuk menghasilkan sesuatu yang baru! Sudah terlalu lama material-material baru muzik metal dari Negeri Sembilan tidak muncul. Semoga hasrat mereka itu menjadi kenyataan dan bersikap pro-aktif terhadap penghasilan karya kreatifnya.

Bassist
Aku sebenarnya masih mencari calon-calon bassist untuk album baru Farasu. Jangan salah tafsir kenyataan ini. Bull masih lagi line-up Farasu tetapi aku dan Nahaq merancang untuk mencari seorang pemain bass yang duduk dekat sekitar PJ atau KL. Lagi pun ketika ini kami berdua giat berlatih untuk menghafal lagu-lagu baru dan keadaan ini memerlukan komitmen seorang pemain bass yang diperlukan.

Faktor jarak dan masa sangat mempengaruhi keadaan Bull disamping kos beliau untuk datang ke KL. Kami tidak mahu membebankan komitmen hidup beliau dengan kerumitan menyusun jadual waktu bersama Farasu.

Persediaan album baru
Setakat ini, kami baru berlatih dua lagu baru. Secara kasarnya, 'drumline' untuk kedua-dua lagu telah dirangka. Ada kelainan yang akan kami bawakan daripada dua lagu ini. Walaupun belum mendapat 'keselesaan' permainan tetapi kami sudah memahami rentak dan tempo lagu. Cuma perlukan pemain bass yang punya masa untuk menelaah riff-riff lagu-lagu ini.

Masih di peringkat awal persediaan iaitu berlatih lagu-lagu baru. Kami perlu lagi menumpukan masa kepada lapan lagi lagu! Apakah mampu diselesaikan dalam tempoh 3-4 bulan ini?

Walaupun aku dan Nahaq sibuk dengan kerja masing-masing tetapi komitmen kami kepada usaha-usaha kreatif dalam Farasu tetap diberi perhatian. Ia boleh digerakkan dan asasnya adalah tumpuan atau fokus kepada kerja.

Mungkin untuk sesi latihan seterusnya, aku ada bercadang untuk merakam video latihan kami terus dari laptop...kakakakakkaka....tujuannya mudah-untuk kami mengingati lagu-lagu baru.


No comments: