Wednesday, December 21, 2011

Imbasan Kenangan Lalu: Kaki Kencing dalam Scene!

Sekali-sekali terkenang juga kenangan-kenangan lampau semasa zaman awal aku kenal scene metal. Peristiwa yang tak mungkin aku lupakan adalah kisah-kisah 'gempak' dan 'hebat' beberapa kaki kencing dalam scene. Mungkin pada masa kini, aku rasa masih wujud kaki kencing generasi baru.

Tujuan aku bukan untuk memalukan mana-mana individu tetapi sekadar menjadi panduan untuk diri dan kawan-kawan di luar sana untuk mengenali watak-watak kaki kencing ini.

Kisah Pertama

Kalau tak silap kisah ini berlaku pada tahun 2003 lalu. Kebetulan petang masa itu aku melepak di Terminal One. Kemudian aku dengan seorang kenalan bersiar-siar berjalan sekitar Terminal One dan singgah sebentar di Kedai Sopan. Dalam kedai ini, ada seorang mamat yang berjaket kulit dan out-fitnya macam seorang metal headbanger kental siap dengan boot hitam hi-cutnya. Aku pun diperkenalkan dengan mamat ini oleh seorang staf kedai.

Mamat ini nampak sangat-sangat teruja ketika bercerita dan memperlihatkan semangat metal yang kental. Aku pun dengar semua cerita-cerita beliau dengan tekun, maklumlah mamat ni lagi senior daripada aku. Dia dengan bangganya mengaku dia adalah pemain bass untuk sebuah band bernama Vulga (mohon maaf jika nama band ni wujud. Tiada niat untuk memburukkan band ini). Ketika itu, suasana metal macam agak suram. Mamat ini bersungguh-sungguh nak 'mentarbiahkan' semua pengikut metal headbanger seusia beliau untuk aktif semula. Katanya; "Dia orang ni semua nak kena dikejutkan balik, tak boleh tewas dengan keadaan!"

Tanpa mengetahui yang aku juga aktif dalam scene, mamat ini bersungguh-sungguh bercerita tentang kehebatan ketika perform dalam gig (mungkin bukan gig tapi dalam studio jamm je). Aku bersikap sangsi dan mula memandang rendah mamat ini sebab cakap-cakap dia agak gebang dan tak logik! Dalam hati aku tergelak je dengar kelentong mamat ini.

Terlintas dalam kepala aku mengajak mamat ini jamm session untuk setengah jam. Aku sebenarnya nak melihat sendiri samada mamat ini betul-betul boleh main atau sekadar seorang manusia biasa yang suka jamming.

Kami pun pergilah jamm di Elegance One Studio (tingkat bawah sekali Terminal One) untuk setengah jam. Memang benar dugaan aku, mamat ini sekadar kaki jamm yang menjadi pengikut metal tapi hanya individu biasa. Entah apa riff gitar yang dipetiknya (bunyi macam nyamuk) yang dikatanya thrash! Kemudian tak ikut tempo drumming aku. Tapi untuk tak mematikan mood, aku layanlah 2-3 lagu yang ntah apa-apa lagu.

Habis saja jamm, mamat ini secara tiba-tiba maklum nak gerak segera, ada urusan keluarga katanya. Kemudian dengan bangganya mamat ini kata dia akan bayar duit jamm. Esoknya aku dipanggil staf studio , katanya duit jamm semalam masih tak berbayar....

Jadi aku dah faham, mamat semalam memang kaki kencing. Sejak itu, sampailah hari ini aku tak pernah nampak pun dia di Seremban. Mungkin malu sebab tak dapat kencing budak macam aku ketika itu!


No comments: