Wednesday, January 25, 2012

Ulasan Album: Vermin-Old Mans Child 2005


Old Mans Child adalah band black metal yang paling aku minat. Kelainan alunan muzik black yang dibawakan berbeza, tersendiri dan unik. Aura deathmetal dan sekali-kali thrashing dengan teras 'kegelapan' bergabung menjadikan muzik dalam album Vermin ini tidak jemu untuk didengar.

Aku bukan peminat muzik black metal sejati dan maaflah jangan ditanya perkara-perkara khusus yang berada di luar kreativiti muzik. Aku tidak begitu minat untuk membicarakan falsafah-falsafah atau teori-teori 'satanism' yang tidak mengembangkan kreativiti bicara tentang muzik!

Kali pertama aku mendengar muzik Old Mans Child (OMC) adalah pada tahun 2001. Lagu 'The Millenium King' dari album Pagan Prosperity menjadi santapan halwa pendengaran dan ia sebuah lagu yang pantas serta agak teknikal.

Dalam album Vermin, aku paling suka kepada lagu 'In Torment's Orbit'. Intro riff-nya seakan sebuah riff heavymetal ala Iron Maiden. Kemudian riff seterusnya menjurus kepada sifat muzik sebenar OMC. Riff nyanyian yang berentak kental secara terus dan disambung dengan rentak grinding! Elemen keyboard memainkan peranan penting sebagai penguat irama lagu ini yang membentuk aura berbeza.

Riff keyboard-nya dimainkan dalam bunyi piano yang berselang-selang dengan aura atmosphere. Ia mencetus sensasi pendengaran disebalik kekentalan riff gitarnya.

Bunyi atau sound gitar berat tetapi jelas tidak bercelaru. Teknik 'pump-mute' yang dihasilkan tidak menjejaskan elemen kegelapan lagu ini. Setakat sekali dengar, kita mampu mengikut riff-riff lagu ini.

Rentak drum lagu ini pelbagai. Kita tidak diperdengarkan rentak grinding dari awal hingga penamat lagu. Inilah keunikan lagu ini yang menambat hati aku. Grinding hanya pada versi awal nyanyian dan versi penutup nyanyian. Pembukaan awal lagu, 'attack-beat' mengikut kejutan tiap-tiap riff kemudiannya dialunkan dengan rentak double-pedal ala Nicko McBrain (Iron Maiden). Lantunan bunyi cymbals lagu ini tidak terlalu rabak namun cukup 'bright' dan panjang tetapi tidak mengganggu mood lagu.

Kesimpulan
Lagu-lagu lain seperti 'The Flames of Deceit', 'Black Marvel of Death' tampil dengan kelainan tersendiri. Pandangan aku setiap lagu dalam album Vermin mempunyai kekuatan tersendiri dan tidak berlaku perulangan. Kita seakan-akan mendengar kepelbagaian lagu seperti sebuah album kompilasi berlainan band. Album ini mempunyai jalan cerita yang menarik dan penuh pengembaraan.

Galder (pengasas OMC) amat bijak menggunakan elemen bunyi yang pelbagai daripada keyboard. Ia tidak terikat dengan bunyi klasik keyboard blackmetal semata-mata. Ada bunyi-bunyi pelik keyboard diperdengarkan.

Elemen gitar akustik turut membayangi riff pembukaan lagu 'Twilight Damnation' yang menghasilkan aura kegelapan secara bijak.

Catchy, unik dan pelbagai....itulah gambaran keseluruhan album Vermin!

No comments: