Thursday, June 24, 2010

Imbasan Lampau: 1st War Gig, NilaiBerbanyak terima kasih kepada saudara Amir Fadli (Psychotic Sufferance) yang telah berkongsi koleksi simpanan flyers gig di atas dalam ruang siber Facebook. Ingatan aku sendiri rasa terbawa-bawa kembali ke saat gig tersebut. Siapa sangka setelah sembilan (9) tahun, masih ada insan yang menyimpan gig pertama yang dianjurkan di Nilai, Negeri Sembilan.


Ada kebaikan juga menyimpan flyers-flyers gig ini dan setelah 4-5 tahun berlalu, ia akan menjadi suatu bahan sejarah yang bernilai walaupun ketika ia dianjurkan seperti tidak ada nilai untuk disimpan!


Untuk makluman, 1st War adalah gig underground pertama yang dianjurkan di Nilai. Ia juga menjadi satu gerakan baru perkembangan scene muzik underground di luar kawasan bandar Seremban dan juga di Malaysia.


Perancang utama kepada penganjuran gig ini adalah saudara Aru @Sharif Nilai yang merupakan pengikut kental muzik underground metal di Seremban. Melalui kerjasama anggota band beliau-Brave In Vision (BIV), penganjuran ini telah direalisasikan di sebuah live band pub-The Old House Pub berlokasi di Taman Semarak, Nilai.


Penganjuran gig ini juga menjadi kejutan ramai pihak di Seremban kerana ketika itu suasana scene muzik underground Seremban dilanda kesuraman. Maka di benak fikiran ramai saat itu tidak akan menyangka-duka akan kemunculan gig di luar Seremban.


Enam band telah berperang hebat dalam 1st War ini. Psychotic Sufferance boleh dikelaskan sebagai band utama gig kerana mereka adalah band senior di Negeri Sembilan ketika itu dan mereka jugalah 'militan' yang paling ganas dalam persembahan (they still rules till now!!!).


Medieval-band dari Bukit Chedang, Seremban yang menampilkan muzik dark-doom mereka. Susuk pejuang utamanya-As (vox & gitar) dan Tin (drummer) adalah penggiat-penggiat metal di Seremban. Namun, ke mana mereka sekarang?


Band tuan rumah-BIV yang dikepalai oleh saudara Sufian@Pyan selaku gitar utama dan Aru (bassist) menampilkan muzik old-school heavymetal.
Space Jam, yang telah aku lupa konsep muziknya. Band ini juga hanya wujud seketika dalam scene Seremban dan tidak diketahui ke mana menghilangnya mereka ini.
Sekali lagi, aku hargai usaha saudara Amir Fadli atas khazanah scene muzik di Negeri sembilan.

1 comment:

matt wie said...

aku pegi masa gig ni.,gambar masih lagi aku simpan.