Thursday, January 22, 2009

Meet Uncle Hussein Juara AJL 23


Meet Uncle Hussein

Sekali lagi pentas muzik mainstream diberikan kejutan oleh pemuzik-pemuzik underground. Kali ini giliran Meet Uncle Hussein (MUH) menjuarai Anugerah Juara Lagu (AJL) ke 23. Pada AJL 22 lalu, Enstranged telah menjuarainya.

"Lagu Untuk Mu" turut menjuarai kategori Pop Rock. Konsep modern pop rock yang dibawakan oleh MUH telah memberi jawapan kepada scene muzik tempatan bahawa Malaysia sebenarnya tidak ketandusan bakat dan tidak "tewas" dengan kebanjiran muzik ala Brit-pop versi Indonesia. Cuma, kapitalis-kapitalis industri muzik Malaysia perlu membuka "mata dan hati" kepada band-band underground tempatan yang jujur dalam berkarya.

Aura dan "sound" muzik yang segar serta ada kelainan sentiasa dinantikan oleh pendengar muzik tempatan. Bukan bermaksud untuk menafikan pencipta-pencipta lagu ternama, cuma mereka ini agak terkebelakang walaupun memiliki teknologi muzik yang baik tetapi masih menghasilkan "sound" abad ke-20.

Bagi peminat dan pemuzik underground, kemenangan MUH telah mengangkat martabat muzik tempatan dan mencetuskan suatu semangat untuk berkarya lebih kreatif dan jujur. Buat pendengar biasa, mereka sudah pastinya terpinga-pinga dan terkejut menerima "pembaharuan" aura muzik sebegini kerana sudah terbiasa dihidangkan lagu-lagu mainstream yang terkebelakang aura muziknya.

Suatu yang positif bagi industri muzik kita, kemenangan MUH akan menonjolkan lebih ramai lagi bakat-bakat pemuzik underground pada masa akan datang. Semoga semangat ini berterusan dan tidak mati dipertengahan masa.


No comments: